Japonské hoblíky se tradičně používají tahem směrem k sobě. Jedna ruka by měla hoblík vést a druhá jemně tlačit hoblík k materiálu.
Vlastnosti hoblíku SUIZAN:
- Typ Hira Kanna - jednoduché použití a zpracování
- Nastavitelná čepel s šířkou 50 mm
- Klopka usnadní odlamování hoblin a zabrání vytrhávání vláken
- Určen pro použití tahem k sobě
- Kvalitní zpracování z bílého dubu
- Vyrobeno v Japonsku
Jak použít japonský hoblík
Držte Kannu oběma rukama - jedna ruka přidržuje zadní část hoblíku se želízkem a druhá vytvoří mezi ukazováčkem a palcem písmeno L, přičímž drží část hoblíku směřující k uživateli. S pohybem váhy vašeho těla Kannu rovnoměrnými a táhlými pohyby přitahujte k sobě. Není třeba vyvíjet přebytečnou sílu, hoblík musí fungovat hladce.
Jak nastavit čepel japonského hoblíku
Při nasazování čepele lehce poklepejte kladívkem na horní část želízka. Čepel by měla vyčnívat přibližně o 0,05 až 0,2 mm. Při vyjímání čepele lehce udeřte kladívkem do horních rohů těla hoblíku. Pokud pravá nebo levá strana čepele příliš vyčnívá, lehce poklepejte na stejnou stranu, jako je vyčnívající čepel.
Na co si dát pozor
Přestože japonský hoblík není náročný nástroj, pro správnou funkci hoblíku mějte na paměti, že musíte hoblovat ve směru vláken dřeva a čepel nesmí příliš vyčnívat. V opačném případě japonský hoblík nebude dobře fungovat. Japonský hoblík je třeba před použitím nastavit dle vlastních preferencí.
Šířka: 62 mm
Výška: 240 mm
Hloubka: 32 mm
Hmotnost: 710 g
Materiál: Bílý japonský dub
Vyrobeno v: Japonsko
Počet v balení: 1
Kategorie: | Ruční hoblíky |
---|---|
Hmotnost: | 0.7 kg |
SUIZAN je japonský výrobce ručního nářadí s více než 100 lety zkušeností. Jejich produkty vyráběné v Japonsku oceňují profesionálové i fandové po celém světě.
Mezi hlavní produkty značky SUIZAN patří tzv. Nokogiri (鋸), což jsou speciální japonské pily používané v celé jihovýchodní Asii. Na rozdíl od Evropských jsou tyto pily určeny primárně pro řez tahem (nikoliv tlačením od sebe). Hlavní výhodou těchto pilek je vysoká přesnost řezu.
Mezi nejprodávanější japonské pilky patří typ Ryoba, která má dvojitou čepel s odlišným zkosením a hustotou zubů pro příčný a podélný řez do dřeva. Velikost ozubení této univerzální pily se zvětšuje směrem ke špičce, čímž při řezu tahem dosáhnete jemného a přesného řezu. Typ Dozuki má mimořádně úzkou čepel, která při řezání klade minimální odpor a zajistí přesný a hladký povrch řezaného materiálu. Díky svému úzkému profilu je nutné, aby byl hřbet pilky Dozuki zpevněný ocelovou výstuží, která zabrání kroucení a zajistí stabilitu při řezání. Tato výstuž ale zároveň omezuje hloubku řezu. Typ Kataba má standardně vyšší tloušťku čepele, díky čemuž bylo možné zkrátit ikonickou ocelovou výztuž hřbetu pilky na minimum. Díky kratší výstuži je tak tento typ pilky vhodnější pro použití na hluboké řezy do dřeva.